Primal Health Coach

Wat we allemaal willen tot op (zeer) hoge leeftijd is mentaal scherp en fysiek gezond actief blijven deelnemen aan de samenleving. Heel oud worden, komt nu meer voor dan niet. Maar aan de andere kant lijdt onze kwaliteit van ouder worden, steeds meer aan bepaalde ‘moderne’ ziekten zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, osteoporose, parodontitis, kanker, auto-immuunziekten en psychiatrische stoornissen. Deze aandoeningen komen steeds vaker voor en op steeds jongere leeftijd. Slechts een klein deel van de toename kan worden verklaard door het feit dat we ouder worden. Je kunt twee dingen doen, wachten tot je levensomstandigheden plotseling drastisch veranderen (trigger ziekten) en nog steeds niet contact opnemen met onze primal health coach. Optie twee, voor (en na) dat ziekte bij jou aanklopt, schakel de hulp in van onze primal health coach om je slechte gewoonten te doorbreken.

Primal health wat???

Een primal health coach, is niet zomaar een gewone wellnesscoach. Nee, deze coach zit boordevol kennis over hoe te motiveren, hoe ingebakken gewoontes te doorbreken en daarnaast biedt hij begeleiding bij het maken van keuzes in je lifestyle of je krijgt gedragskeuzen voorgelegd die jouw welbevinden ondersteunt. Zijn aanpak is out of the box. De primal health coach integreert de verstandige eenvoudige voedingskeuze van onze oervoorouders en ondersteunt uw genetische blauwdruk met echte voeding, koolhydratenarme eten, stressreductie, beweging en spel. Kortom evenwicht in alle aspecten van je leven.

 

Voor de onderstaande uitdagingen kun je ook een beroep doen op onze coach

Je hebt nog nooit geleerd om goed te eten
Je hebt problemen met gezond eten
Niets heeft in het verleden voor je gewerkt
Je bent moe van crash diëten of andere trends op dit gebied
Je bent op zoek naar een permanente oplossing ipv steeds te jojoën met je gewicht
Je hebt hulp nodig bij het navigeren door een speciaal dieet (AIP, GAPS, SCD, Keto, Low-Histamine, Low-Oxalate, Wahls, Whole 30, enz.)

 

 

Echt voedsel heeft geen ingrediënten, het zijn ingrediënten.

 

De primal health coach kan, naast het geven van advies en brede begeleiding naar een gezonde levensstijl, jou leren hoe je jouw HRV kunt meten.
Hij legt je ook uit hoe je deze metingen in je belang kunt inzetten.

Hartslagvariabiliteit (HRV)

De hartslagvariabiliteit (HRV) is een betrouwbare & meetbare bio marker van stress of andere invloeden in je lijf. Door je HRV te meten krijg je goed zicht hoe je autonome zenuwstelsel aan toe is. Het autonome zenuwstelsel regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen (ademhaling, hartslag, bloeddruk, energiehuishouding, spijsvertering en de stofwisseling) in je lijf. Dit zenuwstelsel heeft twee (regel) taken je lijf in actie/vecht vluchtmodus (sympathicus) of herstel/rustmodus (parasympathicus) brengen. Bij een onderactief actiemodus kun je bijvoorbeeld na lichte actie uitgeput voelen of veel slapen en moe wakker worden. In stressvolle of bij overtraining raakt je energieregeling in je lijf verstoord (HRV daalt). Je voel je dan onrustig, nerveus of opgejaagd etc. Door bijvoorbeeld aanhoudende stressvolle situaties raakt de balans tussen actiemodus en rustmodus op den duur ernstig verstoord. En ontstaan er chronische stressklachten. Kortom je HRV is een goede boodschapbrenger over hoe gezond je bent, hoe je stresstolerantie en fysiek herstel is. Een hoop lichamelijke klachten hangen nauw samen met een minder goed werkend autonoom zenuwstelsel. Meten is weten zegt men. Start daarom nu met het meten van je HRV. Dit gaat zonder in je lijf snijden, prikken, of wat dan ook (non – invasief).

HRV is GEEN hartslag

In tegenstelling tot de basishartslag (HR) die het aantal hartslagen per minuut telt, kijkt HRV naar de exacte veranderingen in de tijd tussen de opeenvolgende hartslagen (ook wel RR-interval, NN-interval of inner beat interval genoemd).

Hoe kom ik erachter wat mijn HRV basislijn is?

Het eerste waarmee je start is het opzetten en bijhouden van een eigen HRV-basislijn. De primal health coach ondersteunt je hierbij. Afhankelijk van wat je prettig vindt, kun je HRV meten met behulp van een borstband+app op je smartphone (fig.1) of nog gemakkelijker door de CoreSense (fig.2) +app te gebruiken. Na het vaststellen van je baseline ben je klaar om bewust te worden hoe je levensstijl en gezondheid je HRV positief of negatief beïnvloeden. Als je HRV naar beneden gaat, kan iets je lichaam en/of geest belasten. Als je HRV omhoog gaat, doet iets (voeding, beweging, ontspanning) je lichaam of geest goed.


Wat is voor mij het voordeel

Ik de gezondheidsfreak,
Hartslagvariabiliteit is een van de indicatoren van de toestand van je gezondheid & fitheid, herstel en veerkracht. Als je een topsporter bent of regelmatige sporter, voorspelt je HRV je trainingsrespons voor aantal weken vooruit. Als je een hoge HRV hebt, kun je van je lichaam verwachten dat het positief reageert op intensieve training. Als je een lage HRV hebt, kun je van je lichaam verwachten dat het positief reageert op een training met een lage intensiteit.

Intensieve training (uithoudingsvermogen en HIIT) kan je HRV verlagen, maar als u goed herstelt (aldus je basislijn), zal het snel weer omhoog springen. Als je HRV niet weer omhoog springt, heeft u misschien te hard of te vaak getraind. Het is dan verstandig om je training aan te passen totdat de metingen aangeven dat je lichaam weer intensieve activiteiten aankan.

Ik de met de ongezonde levensstijl,
Een tijdje gestrest of niet goed slapen voor, kan je HRV geleidelijk doen dalen. En wordt het voor jou, tijd om te ontstressen /of je slaapmanagement goed aan te pakken. Slechte gewoonten te door breken. Je HRV kan ook indicator zijn van ziekte. Dit omdat een lagere HRV correleert met een verzwakt immuunsysteem.

Ik de eetliefhebber,
Het gebruik van HRV is een geweldig hulpmiddel om voedingsmiddelen te identificeren die het lichaam kunnen beschadigen of het herstel/rustproces (parasympathische activiteit) verstoren gedurende het verteren van voeding. In ieder geval daal je HRV door uitdroging. Voldoende blijven drinken is kortom van erg belangrijk.

Samengevat, een goede werking van het autonome zenuwstelsel is een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid! Een gemiddelde of hoge of lage HRV-waarden, is een combinatie van verschillende factoren. Doe daarom meer dan je best om lekker in je vel zitten!

MtMhealth presents

Nieuwe yogalessen

@birdielaan

MA-WO-VR 17.00 – 18.00 uur

ZA 9.00 & 10.30